Van brugklas tot eindexamenjaar

Jouw tijd op school

Van brugklas tot eindexamenjaar

Hoe zien jouw jaren op het Pallas er precies uit? In welke brugklas kom je? En wanneer kies je een profiel?

Brugklas en tweede klas

Je begint in de brugklas. Hier onderzoek je vooral wat je leuk vindt en waar je goed in bent. Daarbij ontdek je wie je bent als persoon en in de groep. Dat noemen we je sociale en persoonlijke ontwikkeling. Ook leer je om te plannen en te leren voor toetsen. Met goede studievaardigheden is het makkelijker en leuker om te leren én haal je betere cijfers.

We hebben drie soorten brugklassen:

  • Mavo / havo
  • Havo / vwo
  • Vwo

In welke klas je komt, hangt af van het advies van je basisschool. Heb je een mavo-advies? Dan begin je in de mavo / havo brugklas. Met een havo-advies start je in de havo / vwo brugklas. Om naar de vwo brugklas te kunnen, heb je een vwo advies nodig.

Doorstromen naar een hoger niveau
De combinatieklassen noemen we dakpanklassen. Die hebben we ook het tweede jaar. In de eerste twee jaar leer je namelijk ontzettend veel. De kans is groot dat je dan ook meer kunt dan je denkt. Daarom kun je (als we merken dat jij het kan) na het eerste én tweede jaar doorstromen naar een hoger lesniveau: van mavo / havo naar havo / vwo. Of van havo / vwo naar het vwo. Je kunt dus op een hoger lesniveau examen doen dan waar je in de brugklas mee begint!

Wij staan erom bekend dat veel mavo-leerlingen doorstromen naar de havo. Meer dan op andere scholen in de buurt. Dat kan niet alleen in de onderbouw, maar ook nadat je jouw mavo-diploma gehaald hebt. Je komt dan in 4 havo.

Klas drie tot eindexamen
Vanaf het derde jaar kom je in de klas met alleen mavo-, havo-, of vwo-leerlingen.
Zit je op de mavo? Dan volg je vakken binnen het profiel dat je in het tweede jaar gekozen hebt. Havo- en vwo-leerlingen kiezen een jaar later in de derde klas een profiel en vakken om vanaf de vierde klas te volgen. Je mentor, docenten en de decaan van jouw afdeling helpen hierbij. Ook begeleiden ze je bij je keuze voor een vervolgstudie.

Jaaragenda

  • Kerstvakantie

  • Voorjaarsvakantie

Meer weten?

Wil jij onderzoeken welk niveau, welke lessen, klassen en activiteiten het beste bij jou passen? Joost helpt je graag.

Neem contact op met Joost Hamstra

Joost Hamstra

Docent Economie