Mavo, havo en vwo

De verschillende lesniveaus op een rijtje

Mavo, havo en vwo

Er zijn een aantal verschillen tussen de mavo, havo en het vwo. Dit heeft te maken met hoe moeilijk en hoeveel de lesstof is, het aantal vakken dat je volgt en het aantal uren per vak. Sommige leerlingen hebben meer tijd of begeleiding nodig dan andere. Toch zijn er een aantal dingen hetzelfde. Zo volgt iedereen vakken als wiskunde, Nederlands en Engels. Ook kiest elke leerling de eerste twee jaar een Masterclass. Voor elk lesniveau hebben we ook extra Talentklassen.

Mavo

Leer je het liefst door te doen? Dan zit jij op de mavo goed op je plek. Tijdens de lessen ben je namelijk veel bezig met de praktijk. We kijken goed naar wie jij bent en hoe we jou kunnen helpen je talenten te ontwikkelen en goede resultaten te behalen op school. In het vierde jaar doe je eindexamen. Na het behalen van je diploma kun je dan naar het Mbo. Daar leer je voor een mooi beroep dat bij je past.

Speciaal voor de bovenbouw van de mavo hebben we de Talentklas ICT-mavo. Deze klas is super populair onder onze mavo-leerlingen. Je leert er alles over ICT en communicatie, zowel binnen als buiten school. Wil je na de mavo een sportopleiding doen? Met onze vooropleiding Sport & Bewegen kun je zonder toelatingstest rechtstreeks naar het ROC in Arnhem in Nijmegen.

Havo

De havo is het op één na hoogste lesniveau. De lesstof is meer gericht op de theorie dan bij de mavo, maar pas je nog steeds praktisch toe. Zo doe je veel proefjes tijdens de lessen natuurkunde, scheikunde en biologie op de derde verdieping, die is omgetoverd tot één groot laboratorium. Behalve je studievaardigheden is ook je motivatie om te leren een belangrijk aandachtspunt.

In vergelijking met het vwo krijg je meer tijd om basisvakken zoals Nederlands, Engels en wiskunde onder de knie te krijgen. Ook staan we voor je klaar als je wat extra begeleiding nodig hebt. Een havo-opleiding duurt vijf jaar. Na de havo gaan de meeste leerlingen naar het Hbo.

Vwo

Wil jij altijd alles weten en begrijpen, ben je zelfstandig en ben je super gemotiveerd om meer te leren en kunnen? Het vwo past bij jou! Op het Pallas zorgen we voor uitdaging op het allerhoogste niveau. We gaan dieper in op de lesstof, maar laten het leren ook voor een groot deel aan jou over om thuis te doen.

Op het vwo volg je meer en andere vakken dan op de mavo en havo. Om genoeg tijd te hebben voor deze extra vakken, volg je een aantal (basis)vakken in minder tijd. Misschien kies je daarnaast één of meer Talentklassen, zoals Cambridge Engels of het Tinkerlab om nóg meer te leren. In 6 vwo doe je eindexamen. Met je vwo-diploma kun je een opleiding volgen aan de universiteit.

Van brugklas tot eindexamenjaar

Benieuwd hoe jouw tijd op het Pallas er per jaar uit ziet?

Onderwijsaanbod

Jaaragenda

  • Kerstvakantie

  • Voorjaarsvakantie

Meer weten?

Wil jij onderzoeken welk niveau, welke lessen, klassen en activiteiten het beste bij jou passen? Joost helpt je graag.

Neem contact op met Joost Hamstra

Joost Hamstra

Docent Economie

Leren op je eigen niveau

Als je doet wat je leuk vindt en leert op je eigen manier en niveau, kun je goede cijfers halen. Wat past bij jou: mavo, havo, of vwo?

  • mavo
  • havo
  • vwo